Japanskt mjölkbröd Hokkaido

Så himlans gott bröd!!!!
Ett av få bröd jag tom uppskattar att äta alldeles vamt nybakt
 
2 limpor
 
Tanzhong (redning)
50 g vetemjöl (ca 1 dl)
120 g mjölk (ca 1 ¼ dl)
120 g vatten (ca 1 ¼ dl)
 
Degen
50 g jäst
250 g mjölk, kall (2 ½ dl)
96 g socker (ca 1 dl)
2 tsk salt
2 ägg
655 g vetemjöl (ca 11 ¾ dl)
125 g smör, rumstempererat
 
Pensling
mjölk
 
 
Vispa samman ingredienserna till tangzhong i en liten kastrull. Smeten ska bli slät. Sjud på medelhög värme, rör hela tiden, tills smeten tjocknat markant men forfarande går att hälla – det tar 6-10 minuter cirka. Häll över i en liten skål, täck med plastfilm och ställ att svalna i rumstemperatur.
 
Smula ned jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, socker, salt, ägg och hela redningen (tanzhong). Häll i vetemjölet och knåda i cirka 5 minuter.
 
Skiva ned smöret och knåda i ytterligare 10-12 minuter tills degen är mjuk och lite klibbig, som en post-it ungefär. Lägg degen i en lätt smord bunke, täck med plastfilm och jäs till dubbel storlek, ca 1 timme.
 
Ta upp degen på bakbord och dela den i 6 lika stora delar. Låt vila under bakduk i 15 minuter. Smöra två formar, ca 1 ½ liter, och pudra lite mjöl i. Det går också bra att klä formarna med bakplåtspapper såklart!
 
Mjöla bakbordet mycket, mycket lätt (om alls) och rulla ut en degbit till en 20 cm lång rulle. Platta till så den blir cirka 10 cm bred. Det räcker att använda händerna – kavel är onödig. Rulla ihop från en kortsida till den andra. Lägg rullen i en form. Gör likadant med de andra degbitarna och fyll formarna – 3 rullar i varje. Jäs övertäckt med duk i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.
 
Pensla med mjölk och grädda längst ned i ugnen i 35-40 minuter. Innertemperaturen ska nå 92 grader. Det gick på ca 25 min i min ugn
 
 
 
 
Nu finns jag även på facebook med alla recept!
Där läggs recepten med länkar hit upp vid varje nytt inlägg, allt för att du inte skall missa något.
Joina gruppen och ta med era vänner.

Ni hittar mig på: