Passionscurd

Lemoncurd vet ju alla vad det är.
Passionscurd är lika syndigt gott.
Bästa receptet enligt mig är detta:
 
6 passionsfrukter
1 citron
0,75 dl socker
1 msk maizena
2 äggulor
1 ägg
50 g smör
 
Gröp ur alla passionsfrukter i en liten kastrull.
Låt koka ihop tillsammans med 0,75 dl socker och saft från en halv citron.
Koka tills sockret smält. Sila sedan bort kärnorna med en sil och släng bort dem.
 
Vispa i ägget, äggulor och maizena som du blandat ut med citronsaft från resterande halva citron i passionssaften.
Rör hela tiden på medelhög värme tills curden tjocknar.
Låt inte curden koka, då spricker den.
Ta bort curden från plattan och vispa till sist i smöret så den blir alldeles blank och fin.
Häll upp i en skål och låt kallna.
 
 
Nu finns jag även på facebook med alla recept!
Där läggs recepten med länkar hit upp vid varje nytt inlägg, allt för att du inte skall missa något.
Joina gruppen och ta med era vänner.

Ni hittar mig på:
 

Festlig tobleronetårta

Den här tårtan var en av tårtorna jag gjorde till mammas kalas.
Ville ha ett kompliment till den gräddiga tunga tårtan, som var lite lättare.
Så vansinnigt god var den.
En stor fördel var att man kunde göra den klar i god tid eftersom den förvaras i frysen.
 

ca 12 bitar

 

Chokladbotten
150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

 

Vaniljfyllning
300 g philadelphiaost
1 dl strösocker
1 vaniljstång (fröna)
1 tsk citronsaft
1½ dl vispgrädde

 

Chokladfyllning
150 g mjölkchoklad
150 g toblerone
1 dl vispgrädde
1 äggula
½ dl strösocker
200 g färskost, tex philadelphia

 

Garnering
ca 1½ dl vispgrädde
ca 12 bitar toblerone (ca 50 g)
physalis

 

Ugn 175°

Chokladbotten: 

Smält smöret. Låt svalna. Tillsätt socker och ägg.

Blanda kakao och vaniljsocker i mjölet och sikta ner det i smeten.

Rör om.

Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.

Grädda i nedre delen av ugnen, 20–25 min. Låt svalna.

 

Vaniljfyllning: 

Blanda färskost, socker, vaniljfrön och citronsaft till en slät smet.

Vispa grädden och vänd ner den i smeten lite i taget. Bred ut fyllningen på chokladbottnen. Frys.

 

Chokladfyllning: 

Smält mjölkchokladen och låt svalna.

Hacka tobleronen.

Vispa grädden.

Rör samman äggula, socker och färskost.

Blanda ner den smälta chokladen och tobleronen i äggsmeten.

Vänd sist i den vispade grädden. Bred ut smeten ovanpå vaniljfyllningen.

Frys minst 3 tim.

 

Ta fram tårtan ca 30 min före servering. Garnera med spritsad grädde, tobleronebitar och physalis.

 
Nu finns jag även på facebook med alla recept!
Där läggs recepten med länkar hit upp vid varje nytt inlägg, allt för att du inte skall missa något.
Joina gruppen och ta med era vänner.

Ni hittar mig på:
 
https://www.facebook.com/groups/487572974754908/
 

Marängtårta med nutellafrosting

Detta fick bli årets påsktårta =) 
Supergod blev den.
 
10 bitar
 
Botten
1 1/2 dl äggvita
3 1/2 dl strösocker
50 g mörk choklad
 
Nutellafrosting
175 g smör, mjukt
4 dl florsocker
200 g Philadelphiaost
100 g  rumstempererad Nutella
 
Till garnering
cirka 50 g mörk hyvlad choklad
2 msk hasselnötter, hackade
 
Sätt ugnen på 130 grader.
Blanda äggvita och socker i en rostfri bunke.
Sätt bunken i vattenbad och värm marängsmeten till cirka 55-60 grader under vispning.
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den svalnat.
Hacka och smält chokladen på låg effekt i mikron och vänd ner den i marängen så att den blir marmorerad.
Rita upp två cirklar, cirka 20 centimeter i diameter, på ett bakplåtspapper och lägg på en plåt.
Bred ut marängsmeten i cirklarna och grädda mitt i ugnen i cirka 45-50 minuter.
Du kan öppna ugnen en gång under gräddningen och släppa ut lite ånga.
De är färdiga när undersidan på marängerna känns torr och släpper från papperet.
Ta ut plåten ur ugnen och flytta över bakplåtspapperen med marängerna till ett galler - annars blir de fuktiga i botten.
Låt marängerna svalna på papperen.
 
Frosting:
Vispa upp smöret.
Sikta florsockret, det är viktigt att sikta så att det inte blir klumpar, och vispa i det i smöret.
Tillsätt Philadelphiaost och vispa till en slät frosting. Blanda i Nutella.
 
Bred hälften av frostingen över den första marängbotten, lägg på den andra botten och bred över resten av frostingen.
Garnera med hyvlad, mörk choklad och hasselnötter.
 
Nu finns jag även på facebook med alla recept!
Där läggs recepten med länkar hit upp vid varje nytt inlägg, allt för att du inte skall missa något.
Joina gruppen och ta med era vänner.

Ni hittar mig på: