Schackrutor

Nåja, inte de vackraste man skådat, men något av de godaste schackrutor vi ätit. 
Spröda, möra och ljuvliga!
Men skall dom se köpta ut finns det i affären, något säger mig ändå att hembakat är godast =)
 
Jag gjorde 55 kakor och viktväktar man så blir 1 kaka 1 pp.
Lite värde tycker jag, men problemet är nog att hålla sig till just 1, då hela satsen blir 81 pp haha.
 
200 g margarin eller helst smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl, eller något mindre
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
 
Hacka samman smör, mjöl och socker till en smidig deg.
Dela degen i 2 delar och smaksätt den ena med vaniljsocker och den andra med kakao.
Rulla ut respektive deg i 2 jämna längder. Lägg en ljus bredvid en mörk och ytterligare ett lager tvärtom så att schackmönster uppstår.
Tryck till lätt och lägg kallt en stund, ca 30 min i kylen.
Skär längderna i 4-5 mm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda schackrutorna i 200 grader varm ugn ca 10 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Förvara i burk med lock eller frys in!
 

Drömrulltårta

Jag har ALDRIG i hela mitt liv lyckats med en rulltårta!
Den går i tusen delar, spricker, går inte att rulla, krämen skär sig, sylten rinner ut. Jag har alltså lyckats med ALLA fel som går.
Men hör å häpna!
Hittade ett recept som var BUSENKELT!!!!
Och folk älskade den.
Själv fick jag helt plötsligt nytta av mitt gymkort =P
Att dela tårtan med =)
 
Nåväl, här kommer receptet på världens godaste lättaste rulltårta!
Bästa är att den är glutenfri, så nu kan man få njuta galet mycket!
 
10-12 skivor. Alt 16 bitar =5 pp för den som viktväktar!!!!!!
 
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
Knappt 1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
 
SMÖRKRÄM:
150 g smör
3 1/2 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vaniljsocker
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver.
Tillsmätt till äggsmeten och rör om väl.
Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan 200 grader i 5 minuter.
Ta ut och svalna något!
Strö över lite socker och lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå kakan och vänd upp den med hjälp av en annan plåt.
Dra bort det gamla pappret och låt kakan svalna helt.
 
Rör ihop alla ingredienserna till smörkrämen till en luftig smet. 
Bred smeten på kakan.
Rulla ihop till en rulltårta från långsidan genom att dra i pappret.
Förvara kakan kallt fram till servering.
Skär den sedan i sneda generösa skivor, alt lite mindre om du, liksom jag viktväktar. Då kan du göra 16, trots allt ganska stora skivor.
 
Är du bara baksugen? Släng då ihop kakan och frys den direkt så är den utmärkt att servera vid ett senare tillfälle eller ett oväntat besök.  
Frys isf in den hel och skiva senare vid servering =)
 
 

blondiiesmatochbak.blogg.se

Mat, något vi alla måste få i oss! Här är en blogg med vikt(väktar)vänliga recept! De recept är uträknade med propoints baserade poäng och det är allt från vardagsmat till vardagslyx! Mat och bak i alla dess former! Några recept kommer från gamla böcker, omräknat i nya systemet, andra från nya böcker, några från matkassen och många är egna recept jag räknat om. Efter att ha gått ner över 20 kilo blev jag guldmedlem i dec -15 Smaklig måltid!

RSS 2.0