Wienernougat

Jättegod hemmagjord wienernougat
 
150 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad
250 g nougat
1 påse rostade mandelspån
 
Smält chokladen och nougaten över ett vattenbad. Tillsätt mandelspånen och rör runt.
Häll i en form med bakplåtspapper ca 20 x 20 cm.
Låt stelna en timme i kylen och skär sedan upp bitar i önskad storlek.

Mariannetryffel

Något av det godaste julgodis jag har ätit!!!!
Mina favvis!
 
1 påse Mariannekarameller

250 gram choklad, jag valde fazers mariannechoklad

1 dl vispgrädde

200 gram choklad

 

Krossa Mariannekaramellerna fint, i en mortel eller med en kavel i en plastpåse. Var noggrann så att inga stora bitar blir kvar.

Värm grädden i en kastrull.

Ta av kastrullen från plattan. Finhacka choklad och rör ner i grädden. Tillsätt Mariannekrosset och rör tills allt är smält.

Låt blandningen svalna i en dryg timme i kylen. Forma sedan små bollar av chokladen och lägg in i frysen en stund. Det är viktigt att de verkligen stelnar för annars är det jättesvårt att doppa dem i smält choklad.

Smält choklad i vattenbad. Ta ut tryfflarna ur frysen och doppa dem i chokladen.

Låt torka och förvara sedan i kylskåp.

Skumtomtefudge

12-14 skumtomtar
2 dl socker
50 g smör
1 dl vispgrädde
150 g vit choklad
 
Häll alla ingredienser förutom chokladen i en kastrull.
Klipp ner tomtarna i små bitar och låt allt sakta smälta samman och sjuda under omrörning.
Ta bort kastrullen från plattan och låt chokladen smälta ner.
Rör tills det är en blank smet och häll sedan upp smeten i en bakplåtspappersklädd form.
Storlek på formen bestämmer du själv. En mindre form blir större bitar och tvärt om.
 
Låt svalna i kylskåp och skär sedan ut lagom stora fudge bitar.