Norrskenstårta

Norrskenstårtan är fylld med hallonmousse och vinbärsmousseoch likt norrsken skiftar tårtans vackra blanka yta och därav fick den namnet.
Det är en frisk lätt tårta som kan göras helt klar dagen innan festen eller till och med frysas.
 
12 bitar
 
Mandelbotten
1 dl strösocker
3 st äggvitor
100 g sötmandel
 
Hallonmousse
1 dl strösocker
3 msk strösocker
2 dl vispgrädde
3 st äggvitor
4 st gelatinblad
200 g hallon, osockrade
 
Vinbärsmousse
3 msk strösocker
2 dl vispgrädde
3 st äggvitor
4 st gelatinblad
1,5 dl svart vinbärssaft, koncentrerad
 
Garnering
1 dl vatten
2 st gelatinblad
0,5 msk citronmeliss
1 dl svart vinbärssaft, koncentrerad
 
Sätt ugnen på 175°.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Smörj och mjöla formen.

Skålla och skala mandeln.
Kör mandeln med sockret i matberedare tills den är finfördelad eller mal den.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vänd ned mandeln med sockret.
Bred ut smeten i formen.
Grädda ca 25 min på nedersta falsen tills kakan börjar få färg.

Blötlägg alla gelatinblad i kallt vatten.
Kör hallonen till mos i matberedare tillsammans med 1 dl strösocker.
Häll moset i en trådsil och sila bort kärnorna.
Rör och pressa med en sked då och då, annars tar det väldigt lång tid.
 
Gör under tiden svartvinbärsmoussen.
Ta upp 4 gelatinblad och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Tillsätt svartvinbärssaften.

Vispa 2 dl grädde.

Vispa 3 äggvitor till hårt skum.

Tillsätt 3 msk socker och vispa ytterligare en stund.
Blanda ned det avsvalnade gelatinet och saften i grädden och vänd sedan ned äggvitevispet.

När mandelbottnen svalnat läggs moussen på.

Eventuellt kan bottnen tas ut och formen kläs med plastfolie innan bottnen och moussen läggs på.

Ställ den i kylen.


Gör hallonmoussen på samma sätt men använd kärnfri hallonpuré istället för vinbärssaft.
Lägg på hallonmoussen när vinbärsmoussen stelnat något.
Jämna till ytan. Ställ kallt tills moussen stelnar helt.
Det tar några timmar.

 

Garnering:

Ta upp och smält gelatinbladen med vinbärssaft och vatten.

Låt svalna.

När konsistensen är likt ovispad äggvita skedas eller hälls den över tårtan.

Ska den frysas kan du vänta med att lägga på geléet tills du tar ut den ur frysen.

 

 

Nu finns jag även på facebook med alla recept!
Där läggs recepten med länkar hit upp vid varje nytt inlägg, allt för att du inte skall missa något.
Joina gruppen och ta med era vänner.

Ni hittar mig på: