Focaccia med oliver och rosmarin

Ett stort italienskt bröd som gräddas i en långpanna och sedan skärs upp i bitar.
Passar på ett buffébord eller som smörgås med gott pålägg.
Prova fetaost eller chévre, grönsallad och tomater.
Ät och njut
Detta brukar jag göra när jag har större middagar och nu sist på buffén.
Till ett långpannebröd på ca 20-25 bitar.
1 paket jäst, 50 gr
2 dl vatten
2 dl mjölk
2 msk olivolja
1 msk honung
1 tsk salt
9-10 dl vetemjöl special
olivolja till pensling
20-25 hela urkärnade svarta oliver
Några kvistar färsk rosmarin.
1,2 tsk gourmetsalt
Dela sönder jästen i en bunke.
Värm vatten och mjölk till 37 grader.
Rör ut jästen i lite av väskan och tillsätt sedan lite av vätskan samt olja, honung och salt.
Tillsätt mjölet lite i sänder och arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt 30-40 minuter.
Ta ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig.
Platta ut den i en smord eller bakpappersklädd långpanna med mjölade händer.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla försiktigt med lite olivolja. Tryck ner urkärnade hela oliver och rosmarinblad i degen.
Strö över lite salt.
Grädda brödet i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Låt brödet svalna på ett galler innan det skärs i fyrkanter.
Brödet går utmärkt att frysa och kan på så sätt förberedas i god tid innan festen.
Om du liksom jag viktväktar så är hela brödet på 70 pp.
I det har jag inkluderat pensling av brödet med 1 msk utöver de 2 msk som är i receptet.
Delar man brödet i 20 rejäla stora bitar blir varje bit 3 pp vilket är hyfsat lite pp tycker jag.
