Hallonmoussetårta på chokladkokosbotten

Dessa tårtor är perfekt till ett större sällskap då det blir 2 tårtor, dvs 24 bitar =)
Tårtorna blir bäst om de görs dagen före.
Du kan ställa dem i frysen men låt dom inte stå längre än en vecka.
Garnera dom då när de är frysta. Garnera dem på olika sätt med om du har fantasi =) 
Låt sedan tina i kylskåp minst 5 timmar.
Tårtorna är även glutenfria!
 
 
2 tårtor, ca 24 bitar
 
Botten:
150 g smör
3 ägg
2 dl socker
200 g riven kokos
1/2 dl kakao
1 msk maizena majsstärkelse
1 tsk bakpulver
 
Hallonmousse:
1 kilo frysta hallon
10 gelantinblad
2 äggvitor
2 dl + 1 dl socker
4 dl vispgrädde
2 lime, skal och saft
 
Garnering: 
100 k mörk choklad
Blommor, tex rosor och band samt orkidéer. Du har helt fria händer =) 
 

Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i två runda formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Smält smöret och ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret. Blanda kokos, kakao, majsstärkelse och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Fördela smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min. Låt kallna eller frys.

 


Mousse: Tina bären och passera dem genom en finmaskig sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Vispa äggvitan med 2 dl socker som tillsätts lite i taget.

Vispa grädden fast för sig.

Blanda limeskal, saft och 1 dl strösocker i hallonpurén och blanda med äggvitan.


Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Rör ut gelatinet med lite av hallonblandningen och häll det i en fin stråle ner i resten. Rör hela tiden. Vänd slutligen i grädden med luftiga tag.

 


Lossa bottnarna från formarnas kanter. Diska och torka formarna och lägg tillbaka tårtbotten i formen med papperet i botten. Fördela moussen i formarna. Skaka formarna något så moussen fördelar sig jämnt. Ställ kallt fram till servering.

 


Servering: Skär med en mjuk tunn, varm kniv längs kanten och lyft försiktigt av formen. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Häll i en liten smörpappersstrut, klipp ett litet hål och spritsa mönster över moussen. Fryst tårta kan garneras direkt när den tas ur frysen. Lyft tårtan från papperet och botten med hjälp av flera stekspadar till ett tårtfat. Garnera med rosor och band.

 
Viktväktar man blir båda två tårtorna 169 pp.
Man räknar att det ger 24 bitar vilket ger en budget på 7 pp per bit.
Delar man istället på 32 bitar dvs 16 bitar per tårta blir det istället 5 pp per bit