Banantårta med kolafrosting

Jättegod lite och hög tårta med den underbara kombinationen av kola och banan
 
8-10 bitar
 
Kolasås:
2 1/2 dl grädde
2 dl socker
30 g smör
 
Bananbotten:
2 dl muscovadosocker (eller farin)
2 dl strösocker
100 g smör, rumstempererat
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 stora bananer
2,5 dl mjölk
 
Kolafrosting:
150 g rumsvarmt smör
200 g philadelphiaost
3 1/2 dl florsocker
1/2-1 dl kolasås
 
Karamell:
1 dl socker
 
Kolasåsen:
Värm grädden försiktigt i en liten kastrull.
Häll socker i en annan kastrull (gärna en kastrull med höga kanter) och värm det på medelstark värme. Rör inte om! När sockret börjar smälta och bli brunt i kanterna rör du försiktigt med en sked inåt mot mitten tills allt socker har smält. Låt stå på värmen tills sockret är gyllene, men var försiktigt så att det inte blir bränt!

Tillsätt grädden sakta och se upp för det kommer att bubbla till ordentligt!
Rör försiktigt, tillsätt smöret och rör lite till.
Låt svalna i några minuter och häll sedan upp såsen i en ren burk.
 
Bananbotten:
Ugn 160 grader C

Smöra och mjöla två bakformar á 15 centimeter i diameter.
Vispa muscovadosocker, strösocker och smör ljust och pösigt.
Tillsätt äggen och vispa till en ljus och fluffig smet.
Blanda mjöl och bikarbonat och sikta ner i smeten.
Mosa bananerna och blanda med mjölken. Rör ner detta i smeten och vänd samman till en slät smet.

Fördela den jämnt i bakformarna. Häll 0,5 deciliter kolasås i varje form och rör runt med en sked.
Grädda bottnarna i 60-65 minuter i mitten av ugnen.
 
 
Kolafrosting:
Vispa smöret vitt, tillsätt philadelphiaosten och vispa i ytterligare någon minut.
Tillsätt florsocker och vispa till en jämn och tjock smet.
Blanda i kolasåsen och låt stå i kylen i 15-20 minuter om frostingen är för lös.
 
Karamell:
Smält sockret i en kastrull på medelstark värme tills sockret smälter och blir gyllene.
PASSA så det inte bränner.
Häll ut sockret på en en papprad plåt, se till att det blir ett tunt lager, tänk på att jobba snabbt så sockret stelnar omgående.
Låt stelna och bryt sen i bitar.
 
Montera ihop tårtan:
Dela båda bottnarna på mitten så du får 4 bottnar.
Lägg första bottnen på ett tårtfat. 
Bred ut ett jämt lager kolafrosting över bottnen. Upprepa tills du använt 3 bottnar.
Lägg den sista bottnen överst med den skurna delen neråt.
Bred ut ett tunt lager kolafrosting över hela tårtan.
Låt tårtan stå i kylen i ca 20 minuter tills frostingen har stelnat något.
Ta undan lite kolafrosting till dekoration och bred resten över hela tårtan i ett jämt lager.
Fyll en spritspåse med en liten stjärntyll med frosting och skritsa ut klickar ovanpå tårtan.
Dekorera med karamell.
 
Receptet är hämtat ur Lomelinos tårtor =)
 
Nu finns jag även på facebook med alla recept!
Där läggs recepten med länkar hit upp vid varje nytt inlägg, allt för att du inte skall missa något.
Joina gruppen och ta med era vänner.

Ni hittar mig på:
 
 
#1 - - Christer:

Gillar både tårta, bananer och kola så den här ska jag testa! Tack för recept!