Hur du får din fest riktigt lyckad

Som många av er vet älskar jag att planera fester.
Allt från mordgåtor, födelsedagsmiddagar och temafester.
En bra fest behöver planering! 
Självklart kan man ha en spontanmiddag eller spontanfest med oerhört lyckade inslag, men jag menar mer dessa middagar eller speciella tillfällen så som födelsedag, konfirmation, bröllop och andra tillställningar, vilket detta inlägget kommer att handla om!
 
Det finns olika sorters dukningar och jag har gjort 100-tals i mina dagar, allt från sjörövarkalas, halloweenfester, nyårsmiddagar och nu senast en 60-års fest.
Jag brukar nästan ALLTID välja ett tema....
 
Börja med att planera vad det är för sorts fest du skall ha.
Är det bröllop? Födelsedag? Party? Konfirmation?
Ligger det en högtid som kan kombineras eller vill du verligen särskilja dom åt?
Tex kanske du skall ha en 50-års fest. Ligger det runt påsk kanske du vill gå i påskens tema med gult och kycklingar med ris och fjädrar? Kanske vill du verkligen särskilja och gå helt åt andra hållet för att markera det är fest och inte påsk..
Ett exempel är min son som fyller på nyårsafton. 
Han AVSKYR att få julpapper på sina födelsedagspresenter, han vill inte ha en röd dukning utan det är hans födelsedag. Däremot är nyår även silver och glitter och det tar han gärna.
 
När du vet vilken typ av fest du skall ha så kan du skriva en lista vilka du skall bjuda!
Jag brukar oftast skapa ett exceldokument med inbjudan, om dom tackat ja eller nej.
Perfekt och överskådligt och du prickar lätt av de som tackat ja.
 
Bjud in i god tid!
Jag brukar på större event bjuda in 3-5 veckor i förväg och sätta ett O.S.A ca 10 dagar innan festen.
Vid födelsedagar kanske 2 veckor innan. Tänk efter vad som passar dig bäst. 
Vissa kalas skickar jag tom sms eller ringer. Ju mer formellt desto mer korrekt inbudan.
Berätta varför du bjuder till fest, och ange datum, tid, plats och dina kontaktuppgifter. Fråga eventuellt om vissa allergier.
 
Börja planera din meny!
Vill du bjuda på en tre rätters? En buffé? Bara tilltugg?
Hur du än gör så planera i god tid!!!!!
Ju mer förberedd du är desto mindre behöver du stressa. 
Tex kan man förbereda många rätter, framförallt kakor, bröd, pajer och tårtbottnar som kan tillagas och frysas in i god tid innan din fest.
 
Hur vill du ha din dukning? I tema? Papptallrikar? Finporslin?  Hur du väljer är helt upp till dig och jag har haft grillfester med papptallrikar, barnkalas i hundpåsar (chokladpudding på halloweenkalas haha) och vackert porslin. Dukningen kan göra allt även om du väljer papper. Det finns ett stort utbud inom detta.
Skall du ha en mer formell middag, behöver du isf låna dukar? Tallrikar? Porslin? Glas? Bestick och uppläggningsfat? GLöm även inte att se över att bord och stolar räcker =) 
 
Gör listor =) 
Jag nämde inbjudan, men jag brukar även i excel göra matlistor med rätter och inköpslistor.
Där antecknar jag rätter, hur mycket, när det kan förberedas/tillagas, råvaror och drycker som skall köpas in.
Det bästa är ju att köpa i så god tid som möjligt. Har man festen fredag kanske man inte behöver gå till systemet runt lunchen i bästa rusningen samma dag. Samma med maten och råvarorna. 
Kanske kan du även passa på när affären har kampanjpris på tex kött. 
 
Planera ett körschema, vilken dag du gör vad. Glöm inte bort att många idag är allergiker, gluten och laktosintoleranta, så se till du har mat som även dessa gäster kan äta. Där är ju även där en anledning att sätta O.S.A i god tid.
Nedan ser du ett av mina kör scheman, maträtterna är markerade efter vilka dagar de görs, tex, mörkgrönt kan frysas och göras i tid, orange dagen innan och ljusblå samma dag.
 
Dagen innan är oftast tillräkligt att duka till. Då slipper du stressa med det precis innan gästerna kommer.
Tänk dock att vissa dukningar tar betydligt längre tid om du kanske måste stryka alla dukar, putsa glasen och vika servetterna.
 
 
Här är bilder från sista festen, min mammas 60-årsfest.
Jag ville ha ett tema som gick i vitt, rosa, något grönt och diamant.
Jag tänkte en vit bas, rosa som färgklickar, lite grönt från växter för att få en levande atmosfär samt diamant som lyfte upp och blev "det"
 
Här är den slutliga dukningen. Jag har hyrt lokalen men hade kanske annars kört även samma gardiner samt överdrag på stolarna.
Vita dukar med rosa sidenlöpare
För att slippa att det blir stelt brukar jag oftast bygga upp som ett podium i mitten. Dock är det viktigt att tänka på att sänka detta lägre än borden då man annars inte kommer se sina bordsgrannar rakt över.
Man kan även ställa rätt på golvet.
Här har jag tagit ett vitt litet bord från ikea (lack) och lagt på samma duk och löpare som huvudborden. Sen byggt med blommor och ljus för en vacker lugnande stämning.
 
Även drycker kan förberedas dagen före. Lägg in is i kylen, lägg flaskor på kylning.
Har du inte plats i kylen så lägg dom i en balja istället som du ställer i badkaret och spola på nytt kallt vatten då och då. Är det sommar kan du ställa baljan i trädgården och låta vattenslangen spola kallt vatten ofta. Har etiketten mot all förmodan lossat kan du lägga den på bordet framför flaskan så ser gästerna ändå vad dom dricker om du serverar från flaska. Annars kan du alltid hälla upp vinet på karaff.
 
När jag har speciella fester såsom mordgåtor eller sittande middagar/födelsedagar brukar jag föredra en buffé så att även jag kan sitta med gästerna istället för att spinga ner mig själv.
Det är perfekt om det kommer många gäster, eller om man bara har en skattning på antalet.
Tex vid ett öppet hus i samband med större födelsedagar, examen, konfirmation eller skolavslutningar.
Det är ju lätt pinsamt att laga en trerätters middag och så kommer en gäst man glömt eller som kör drop in.
 
Gör alltid lite extra mat och ha en buffert i reserv. Det kan vara kalla pålägg som skinkor, ostar korv och sillar. Lite köttbullar eller prinskorvar som lätt kan stekas upp. Mycket man kan ju faktiskt frysas efter festen alternativt skicka med gästerna hem.
 
Är det en födelsedag eller uppvaktning kan det vara bra att ha mycket vaser i beredskap.
Ha gärna ett bord för presenter på festen. Bredvid detta bord kan du lätt ställa ett bord avsett för en välkomstdrink och lite tilltugg. Kanske en vän kan hjälpa dig med att se till att alla får en drink, eller byta ut tomma fat under middagen.
 
Om ni blir många gäster är det alltid bra att duka maten på ett frigående bord så att gästerna kan komma från olika håll och ta för sig så man slipper köer.
 
 
 
 
Ett tips om du inte väljer dukat bord är att ställa tallrikar bestick och servetter vid maten. Rulla gärna in besticken i servetten så blir det lättare för dina gäster att förse sig.
 
Drycker bör ställas på ett eget bord.
Man kan på ett tredje bord även duka upp Kaffe, tårtor, koppar och assietter. Brygg kaffet i god tid och tappa upp i termosar.
 
 
Det som ofta glöms är att i bakgrunden eller bakom kulisserna ha stora sopsäckar till presentpapper, servtter, engångstallrikar och matrester. På så sätt kan du lätt få undan allt.
 
Har du långt till köket? Eller är du utomhus och det är långa sträckor att springa för påfyllning? 
Isf kan du ha långa dukar på borden, och förvara flaskor, påfyllning av sallader etc under bordet på hinkar fyllda med krossad is. Även bröd mm kan förvaras där och du slipper det onödliga springet samtidigt som inget ser ditt stökiga förvaringsutrymme under duken.
Det är ju underbart att duka ute under sommartid, men glöm för allti världen inte att gardera dig med ett partytält eller en annan plats under tak!!!!!
 
Det kan alltid vara trevligt att skriva en liten lapp med rättens namn och innehåll, speciellt om det är en utländsk eller annorlunda maträtt samt om du har allergiker.
 
Att räkna ut dryckesschema:
1 flaska vin på 75 cl räcker till 6 glas.
Till förrätten räknar man med ett glas, medans det till varmrätten oftat går åt lite mera.
1 flaska är då lagom till 2-3 personer. Ha alltid ett glas med vatten tillgängligt för gästerna.
1 bag in box är ca 4 flaskor vin och beräknas räcka till 12-15 personer.
Dessertvin brukar man bara servera ett glas av och då räcker en flaska till 10-12 små glas.
1 flaska champagne är lägom till ca 8 glas.
Se alltid till att ha några extra flaskor i beredskap!
Glöm inte att du ALLTID kan lämna tillbaka oöppnade flaskor til systemet om du bara sparar kvittot.
Glöm heller inte att köpa hem alkoholfria alternativ!!!!!
 
När det gäller kaffe beräknar man att 1 kg kaffe räcker till 16 liter vatten eller ca 100 koppar.
1 1/2 dl kaffe är lagom till 1 liter vatten. Det ger ca 6 koppar.
 
Nedan följer lite bilder
 
Hemvikta servetter. Glöm inte det tar TID!!!!
Vattenglaset, glöm inte det!!!
Kanske en karaff på bordet?
Nyårsmiddag men även födelsedagsmiddag
 
Alla hjärtans dag