Saffransfläta med vaniljkräm

Jättegoda saffransflätor!!!!
Russinen är pricken över i, men kan uteslutas om man inte gillar det.
Man kan även fylla den med vanlig kanel och socker fyllning såklart.
Eller varför inte mandelmassa med vit choklad?
 
2 st flätor
1 påse saffran + 1 tsk strösocker
 
3 ½ dl fingervarm mjölk
25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
¾ dl strösocker
75 g rumsvarmt smör
1 tsk kardemumma ( gärna kärnor som du mortlar)
11–13 dl vetemjöl
 
Vaniljkräm
3 dl mjölk
1 ägg
2 msk strösocker
ca 2 msk vaniljsocker

1 ½ msk maizena majsstärkelse
1 tsk kardemumma ( Helst 1 tsk kärnor som du mortlar)
 
Garnering
1 ägg
pärlsocker
 
Russin
 
 
 
Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. 
Blanda saffran och mjölk i en bunke. 
Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. 
Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig och ganska stadig deg (men absolut inte hård). 
Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
 
Vaniljkräm:
 
Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull. Låt allt koka upp och låt det sjuda på medelvärme under ständig omrörning tills krämen tjocknat. Låt den kallna. Rör ner kardemummakärnorna.
 
Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rektangulära plattor, ca 30 x 40 cm, på ett bakplåtspapper eller en teflonplåt. Det är svårt att flytta över flätan till en plåt när den är klar.
Bred ut vaniljkrämen i mitten av rektangeln. Skär sneda flikar i degen utifrån fyllningen, ca 2 cm breda. Strö över russinen om du vill ha det i flätan
 
Fläta längden genom att lägga flikarna över varandra. Låt flätan jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
 
Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda längderna längst ner i ugnen i 25–28 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.