Festlig tobleronetårta
ca 12 bitar
Chokladbotten
150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
Vaniljfyllning
300 g philadelphiaost
1 dl strösocker
1 vaniljstång (fröna)
1 tsk citronsaft
1½ dl vispgrädde
Chokladfyllning
150 g mjölkchoklad
150 g toblerone
1 dl vispgrädde
1 äggula
½ dl strösocker
200 g färskost, tex philadelphia
Garnering
ca 1½ dl vispgrädde
ca 12 bitar toblerone (ca 50 g)
physalis
Ugn 175°
Chokladbotten:
Smält smöret. Låt svalna. Tillsätt socker och ägg.
Blanda kakao och vaniljsocker i mjölet och sikta ner det i smeten.
Rör om.
Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen, 20–25 min. Låt svalna.
Vaniljfyllning:
Blanda färskost, socker, vaniljfrön och citronsaft till en slät smet.
Vispa grädden och vänd ner den i smeten lite i taget. Bred ut fyllningen på chokladbottnen. Frys.
Chokladfyllning:
Smält mjölkchokladen och låt svalna.
Hacka tobleronen.
Vispa grädden.
Rör samman äggula, socker och färskost.
Blanda ner den smälta chokladen och tobleronen i äggsmeten.
Vänd sist i den vispade grädden. Bred ut smeten ovanpå vaniljfyllningen.
Frys minst 3 tim.
Ta fram tårtan ca 30 min före servering. Garnera med spritsad grädde, tobleronebitar och physalis.
Ni hittar mig på: