Festlig tobleronetårta

Den här tårtan var en av tårtorna jag gjorde till mammas kalas.
Ville ha ett kompliment till den gräddiga tunga tårtan, som var lite lättare.
Så vansinnigt god var den.
En stor fördel var att man kunde göra den klar i god tid eftersom den förvaras i frysen.
 

ca 12 bitar

 

Chokladbotten
150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

 

Vaniljfyllning
300 g philadelphiaost
1 dl strösocker
1 vaniljstång (fröna)
1 tsk citronsaft
1½ dl vispgrädde

 

Chokladfyllning
150 g mjölkchoklad
150 g toblerone
1 dl vispgrädde
1 äggula
½ dl strösocker
200 g färskost, tex philadelphia

 

Garnering
ca 1½ dl vispgrädde
ca 12 bitar toblerone (ca 50 g)
physalis

 

Ugn 175°

Chokladbotten: 

Smält smöret. Låt svalna. Tillsätt socker och ägg.

Blanda kakao och vaniljsocker i mjölet och sikta ner det i smeten.

Rör om.

Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.

Grädda i nedre delen av ugnen, 20–25 min. Låt svalna.

 

Vaniljfyllning: 

Blanda färskost, socker, vaniljfrön och citronsaft till en slät smet.

Vispa grädden och vänd ner den i smeten lite i taget. Bred ut fyllningen på chokladbottnen. Frys.

 

Chokladfyllning: 

Smält mjölkchokladen och låt svalna.

Hacka tobleronen.

Vispa grädden.

Rör samman äggula, socker och färskost.

Blanda ner den smälta chokladen och tobleronen i äggsmeten.

Vänd sist i den vispade grädden. Bred ut smeten ovanpå vaniljfyllningen.

Frys minst 3 tim.

 

Ta fram tårtan ca 30 min före servering. Garnera med spritsad grädde, tobleronebitar och physalis.

 
Nu finns jag även på facebook med alla recept!
Där läggs recepten med länkar hit upp vid varje nytt inlägg, allt för att du inte skall missa något.
Joina gruppen och ta med era vänner.

Ni hittar mig på:
 
https://www.facebook.com/groups/487572974754908/