Choklad och kola tårta

En helt fantastiskt god tårta som räcker till ca 10 bitar


Ljus tårbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vaniljgrädde med lite kola- och banansmak
3-4 dl grädde
Vaniljsocker
5 msk dulce de leche
skivad banan

Mjölkchokladmousse
3 dl grädde

180 gram mjölkchoklad

Dulce de leche-smörkräm
1,5 burk dulce de leche
2 tsk vaniljsocker
350 gram smör/margarin
1-2 dl florsocker

Chokladganaché
100 g choklad
grädde
1-2 msk smör

Dekoration
Kålles Kolabollar
Spritsad vaniljgrädde
Strössel

Gör den ljusa tårtbotten såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst.

Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt.

Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 20-23 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-45 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre delar.

Gör vaniljgrädden såhär:
Vispa grädden så att den är medelhård och tillsätt valfri mängd vaniljsocker efter eget tyckte och smak.

Gör mjölkchokladmoussen såhär:
Häll vispgrädden i en kastrull. Tillsätt chokladen bruten i mindre bitar. Sätt plattan på låg värme.

Rör om då och då så att chokladen inte fastnar i botten utav kastrullen. När allt har smält helt, tag av kastrullen från värmen och ställ in blandningen i kylskåpet över natten (förbereda moussen på kvällen, dagen innan man skall använda den). Vispa sedan upp moussen som du gör med vanlig grädde, när det är dags att använda den!

Gör DDL-smörkrämen såhär:
Rumstemperera smöret/margarinet och vispa det fluffigt. Tillsätt sedan ungefär 1,5 burk färdig dulce de leche (DDL'en skall vara kall, d vs INTE het när den används annars smälter smöret!), samt vaniljsocker. Smaka av med florsocker efter egen smak, om det behövs.

Montera tårtan såhär:
Lägg en tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på vaniljgrädden. Skiva bananer tunt och lägg dem på grädden. Klicka/bre ut DDL över bananerna. Lägg på nästa tårtbotten. Bred över mjölkchokladmoussen. Lägg på nästa tårtbotten och bred på det sista lagret - smörkrämen.
Täck överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tåtan. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. Ställ den svalt en stund innan du börjar med chokladganachén.

Gör chokladganachén såhär:
Smält chokladen i en kastrull på låg värme, rör om nästan hela tiden så att inget fastnar i botten utav kastrullen. När all choklad har smält, häll på vispgrädde (ovispad) lite åt gången och rör om. Tillsätt vispgrädde efter önskad konsistens beroende på om du vill ha en väldigt trögflytande eller tunn ganaché. När du fått önskad konsistens, tillsätt 1-2 msk smör i ganachén och låt den svalna litegrann. Häll sedan över tårtan och ställ den i kylskåpet för att stelna innan du börjar med nästa moment.

Dekorera tårtan såhär:
Fyll en spritspåse med vispad vaniljgrädde och spritsa över tårtan. Dekorera med "Kålles kolabollar" och eventuellt strössel. Avsluta med att sätta en after eight i varje gräddklick =) 

 

Nu finns jag även på facebook med alla recept!
Där läggs recepten med länkar hit upp vid varje nytt inlägg, allt för att du inte skall missa något.
Joina gruppen och ta med era vänner.

Ni hittar mig på: